6/20/2013

Iulia - un destin cu lacrimi şi durere



Multe întâmplări tragice au fost scoase la suprafaţă de cel de-al doilea război mondial; istoricii şi scriitorii au redat nenumărate orori şi cruzimi petrcute în acea perioadă. Ca o pagină de dramă umană se înscrie şi destinul Iuliei...

În luna martie a anului 1944, frontul se apropiase periculos de Nistru şi populaţia disperată încerca să se pună la adăpost din faţa puhoiului barbar ce distrugea, ca un tăvălug, totul în calea lui.

Tatăl, învăţător, fusese concentrat pentru a fi trimis pe front. Mama, hotărâtă să-şi salveze familia, pe Iulia adică, decisese să plece în acea noapte cu trenul de refugiaţi către România, “ţara mamă”.
În gară - vacarm infernal, o mare de lume, oameni cu bagaje şi cu copii speriaţi de mână... Se înserase, iar la linie era tras un tren de marfă, care, în condiţii normale transporta animale... În această garnitură urmau să fie îmbarcaţi românii moldoveni, oameni care pierduseră într-o singură zi tot ce agonisiseră o viaţă întreagă şi care acum făceau un efort imens pentru a-şi salva viaţa şi a-şi proteja familiile.
Uşile trenului fuseseră deschise; puhoiul de lume năvălise cu forţă şi fiecare încerca să apuce un loc pe scândurile murdare şi pline de balegă uscată. În câteva clipe vagoanele erau ticsite, pe peron rămăseseră încă destui care nu apucaseă să urce, printre ei şi Iulia cu mama ei...

Într-o clipă de disperare, femeia a luat o decizie nebunească: şi-a rugat un bun prieten şi vecin care se urcase deja în tren să tragă fetiţa înăuntru, pe geam, în timp ce ea încerca, în continuare, să-şi facă loc pe scară. Prietenul, bun creştin, reuşea să prindă fetiţa pe geam şi să o ia în vagon dar, înainte ca mama Iuliei să mai facă vreo încercare, trenul se punea în mişcare spre România, unde mai rămăsese o rază de speranţă pentru fiecare... Era 22 martie 1944.
În urmă, cei rămaşi pe peron alergau alarmaţi către femeia înnebunită de durere, care-şi smulgea părul din cap şi ţipa încontinuu: “Iulia, copilul meu, fetiţa mea!” Se izbise de pereţii gării, se vedeau urmele de sânge şi îşi rupsese hainele de pe ea, implorând oamenii s-o caute pe Iulia, fetiţa ei...

Surd la tragedia ce se petrecea pe peron, trenul pufăia liniştit spre destinaţie. Într-un vagon plin până la refuz, Iulia se juca cu cei doi copii ai familiei care o adoptase pentru această călătorie... Din când în când întreba dacă “nu a venit mami” şi “când vine” şi i se răspundea că “mami va veni şi ea, curând, a rămas să rezolve nişte treburi. Tu să fii cuminte, mami numai pe tine te iubeşte şi va veni numaidecât!”
Trenul ajungea la destinaţie pe data de 9 aprilie 1944, după o călătorie de coşmar în care vagoanele nu fuseseră deschise în nici un moment şi mulţi pieriseră de boală, de sete sau de foame, corpurile lor fiind aruncate din mers. Genul acesta de garnitură de tren avea să fie denumit “tren al morţii”.

Bombardamentul de la 4 aprilie 1944 - episod negru din istoria românilor, cu pierderi imense de vieţi omeneşti şi de bunuri - surprindea trenul de refugiaţi basarabeni în triajul Gării de Nord. Cei care supravieţuiseră călătoriei se împrăştiau, care cum putea, prin Bucureşti şi de aici în cele patru zări ale ţării. Familia care o adoptase temporar pe Iulia avea să o ţină aproape în continuare, în speranţa că într-o bună zi mama Iuliei va reuşi să-i întâlnească şi să-şi recupereze fetiţa. Iulia, la rândul ei, se obişnuise cu noua familie şi era convinsă, în sufletul ei curat de copil, că mami o să vină într-o zi să o ia şi că o să-l aştepte împreună pe tati să se întoarcă de la bătălia cu soldaţii.

Într-un alt colţ de lume, mama Iuliei se pregătea să plece să-şi caute copilul. Din poartă în poartă, din gară în gară, sleită de puteri, femeia se interesa peste tot dacă ştie cineva ceva de copilul ei. Războiul se terminase, nu şi căutările asidue ale mamei; nu-şi pierduse în nici un moment speranţa şi bătea la toate porţile autorităţilor ori organizaţiilor umanitare care ar fi putut să o ajute.
Trecuseră săptămâni fără nici un rezultat şi, ajunsă la capătul puterilor, femeia se oprise să-şi mai tragă răsuflarea lângă un gard, în acel oraş spre care-i călăuzise paşii bunul Dumnezeu. La câţiva paşi de ea, un grup de copii se jucau cu mingea, veseli şi fără griji... La un moment dat Iulia, căci şi ea era acolo, s-a desprins de grupul de copii şi s-a îndreptat către femeia care stătea să se prăbuşească, mânată de instinct, ori poate de vocea sângelui, ori de însuşi Dumnezeu... O privire, o atingere au fost suficiente să se recunoască... Gesturile, îmbrăţişările şi sărutările pot fi descrise de scriitor, dar emoţia copleşitoare, tensiunea lăuntrică şi bucuria regăsirii nu pot fi redate în cuvinte!

Mama şi fiica se reuniseră după multă vreme şi începuseră un nou capitol din viaţa lor. În toamnă, Iulia mergea la şcoală şi în scurt timp câştiga dragostea şi aprecierea colegilor şi învăţătorilor. Lua numai note de zece şi fusese sfătuită ca în viitor să urmeze o carieră în învăţământ. Destinul, însă, o urmărea pe fată pas cu pas...
Într-o dimineaţă învăţătorul intra în clasă trist şi abătut. “Copii, vă rog să rămâneţi în picioare pentru că doresc să vă fac un anunţ...” a spus el şi îndată ce copii se liniştiseră a continuat: “Aici, în prima bancă, o aveţi pe colega voastră Iulia Sârbu, fiica învăţătorului şi căpitanului în rezervă care a murit ca un erou pe câmpul de luptă, apărându-şi ţara! Să păstrăm un moment de reculegere pentru eroul tată al Iuliei!” Un ţipăt, un leşin, condoleanţe, o mamă văduvă şi copila orfană de tată.

Viaţa mergea însă mai departe. Şcoala o motiva pe Iulia să meargă înainte, învăţa foarte bine, îi plăcea să studieze şi obţinuse deja multe premii şi încurajări... Locuia împreună cu mama ei într-o cămăruţă modestă din Haţeg, acolo unde se refugiaseră după multe căutări şi zbucium. Uşor-uşor începuseră să se bucure de linişte, de munca lor şi câştigaseră respectul întregii localităţi.

“Ce se întâmplă, Iulia mamă, de ce latră câinele aşa? Nu vezi că trage să rupă lanţul?” “Nu ştiu, mămico, cred că e din cauza cerşetorului ăluia urât şi plin de bube pe faţă care s-a oprit în faţa porţii!” “Du-te şi închide bine poarta, să nu intre...”
“Eu sunt, Iulia, papa...” a spus cerşetorul blând, ca să nu o sperie pe fată. (în Basarabia, copii de boieri şi intelectuali nu spuneau niciodată tată, foloseau termenul franţuzesc papa, n.a.). Alt şoc, alt cutremur sufletesc. Umbră a omului falnic de odinioară, rănit la un picior şi plin de bube, de râie şi păduchi, căpitanul Sârbu era, în carne şi oase, acolo, în faţa porţii lor. Avea să povestească mai târziu că reuşise să se strecoare plin ploaia de gloanţe şi obuze la o margine de pădure, unde se prăbuşise, epuizat. Nu ştia cât zăcuse acolo inconştient, cert este că atunci când îşi revenise era acoperit cu frunze şi vreascuri şi o căprioară îl lingea pe faţă...

Anii treceau pe nesimţite însă toate întâmplările acestea îşi puseseră amprenta asupra copilăriei şi adolescenţei Iuliei. În timpul liceului fusese sărutată o singură dată de un coleg care o simpatiza.
Venea şi admiterea la facultate şi anii de studiu se împleteau frumos în viaţa Iuliei cu o minunată poveste de dragoste. Romanul lui Rebreanu, “Ion”, o făcuse pe Iulia să se îndrăgostească de bunul ei prieten, Ion. Vise, planuri, speranţe şi poezie, multă poezie în toţi paşii Iuliei alături de Ion. Un cămin liniştit alături de Ion, 2-3 copii frumoşi şi gălăgioşi, asta îşi dorea Iulia, ca o compensare, într-un fel, pentru copilăria ei zbuciumată, pentru “trenul” morţii, pentru refugiu, pentru imaginea mamei sale, stingheră şi disperată pe peronul acelei gări, pentru vestea morţii lui papa pe câmpul de luptă...

Facultatea era pe terminate şi, pe lângă ceremoniile şi pregătirile pentru banchetul de absolvire, cu toţii mai aveau o emoţie în plus: repartiţia. În ziua respectivă, Ion a fost repartizat cu postul la Bucureşti unde a şi plecat deîndată, urmând ca, după ce-şi aranjează treburile, să o cheme pe Iulia la el, aşa cum plănuiseră împreună. Visul fusese în întregime numai al ei, însă, pentru că se dovedise, în cele din urmă, că Ion mai avea o relaţie şi, că de fapt, iubirea lor nu fusese niciodată reciprocă. În ciuda loviturii şi dezamăgirii cumplite, Iulia a continuat să-l aştepte, sperând într-un miracol...
Într-un târziu, obosită de aşteptare şi de speranţe deşarte, Iulia a căzut într-o stare totală de dezinteres faţă de tot ceea ce o înconjura. În ciuda interesului pe care mulţi bărbaţi i-l arătau, pentru Iulia nu putea să existe o a doua dragoste la fel de mare ca cea pentru Ion. La un moment dat, un profesor de la facultate, bărbat mai în vârstă cu 30 de ani decât ea a cerut-o în căsătorie, oferindu-i în schimb o locuinţă şi un post sigur de asistentă medicală...

Terminase, deci, A.S.E.-ul şi fusese repartizată la I.A.S. Dobroteşti, în judeţul Iaşi, unde se hotărâse să îngroape în muncă amintirea lui Ion; timpul şi viaţa aveau să demonstreze, însă, că “marile iubiri se uită cu greu şi lasă urme adânci”. La un moment dat recunoscuse în faţa părinţilor, dacă mai era nevoie, că era foarte marcată de iubirea ei neîmpărtăşită.
Părinţii au încercat să o ajute, dar în zadar; ochii i se umpleau de lacrimi ori de câte ori îşi aducea aminte de Ion. “Iubirea ei era drama ei...” Nu ducea şi nu dusese lipsă de curtezani, dar nimeni nu l-ar fi putut înlocui pe Ion al ei.

La Dobroteşti, Iulia avea un coleg mai în vârstă care imediat a apreciat-o pentru ceea ce era de fapt: o femeie delicată, stilată, cu educaţie aleasă, care se bucura de atenţia şi stima celor din jur. Curând colegul o convingea să se căsătorească cu el şi ea a acceptat să-şi construiască un cămin alături acest om blând şi onest. Rănile lăsate de Ion o urmăreau, însă, şi în ziua nunţii!

Anul 1957 avea să schimbe multe în viaţa şi destinul Iuliei: i se năştea primul copil, Eugen, eveniment binecuvântat cu care viaţa încerca, parcă să o recompenseze. Scăldat cu apă din soare, Eugen creştea parcă pentru a aduce bucurie şi speranţă în sufletul Iuliei. Dragostea, bucuria şi mândria ei de mamă nu reuşiseră se cicatrizeze rana dragostei pentru Ion.
În totul tumultul amintirilor şi rănilor din dragostea neîmpărtăşită pentru Ion, Iulia uitase, însă, o poveste de dragoste nebună, prima ei dragoste din anii adolescenţei. Se numea Mitu, era originar din Polonia şi era fiul unor mari aristocraţi, cu educaţie aleasă. Relaţia durase până ce Mitu fusese luat în armată şi, treptat, îl dăduse uitării. Mai apoi, la facultate, îl cunoscuse pe Ion, un coleg mai mare, care avea să-i marce viaţa întreagă.
Iar dacă nu ar fi uitat povestea de dragoste cu Mitu, Iulia şi-ar fi dat seama că poate Mitu suferise tot atât de mult când ea îl dăduse uitării, aşa cum suferea ea acum din cauza lui Ion şi că acolo unde era el, la cazarmă, poate că era singura care ar fi putut să-l încurajeze şi să-i aline rănile sufleteşti... Să înţelegem că asta fusese o ironie a sorţii, că totul se pedepseşte şi nimic nu rămâne neplătit?

Eugen, băiatul ei, se făcuse mare şi prin munca şi studiul său asiduu aducea multe satisfacţii familiei şi, în special mamei sale. Termina Politehnica cu rezultate foarte bune şi se hotăra, mai apoi, să se stabilească în Canada, unde, prin rezultatele muncii sale a reuşit să facă cinste românilor.
Soţul Iuliei s-a stins în anul 2000. Să fi fost ultima pagină tristă din cartea acestui destin zbuciumat?

După 50 de ani de luptă, de resemnări şi suferinţe, brusc, ca din neant, Ion o sună pe Iulia, dorind să se întâlnească şi să stea de vorbă. Rămăsese văduv şi el, iar Iulia, copleşită de singurătate, a acceptat. Oare cum se vor fi privit în ochi victima cu trădătorul? Oare i-a spus Iulia lui Ion câte relaţii a ignorat, câte cereri în căsătorie a refuzat doar în speranţa că, într-o bună zi, el se va întoarce la ea? De ce nu a găsit Iulia puterea lăuntrică de a-i spune: “Mă scuzaţi, dar nu vă cunosc, sau poate nici nu meritaţi să vă cunosc!” Compromisurile nu trebuie să facă parte în nici un fel din viaţa noastră!

Iulia, gândeşte-te aşa: Dumnezeu a avut grijă de tine; ţi l-a adus pe Eugen, zămislit din cele mai luminoase raze şi scăldat în apă de soare şi prin el ţi-a oferit liniştea şi odihna atât de necesară anilor tăi de pensionare. Înconjurată de dragostea familiei şi a lui Eugen, viaţa îţi mai poate oferi multe bucurii de acum încolo. Ai nevoie, Iulia, să te relaxezi, să fii mângâiată şi preţuită pentru lupta ta cu valurile destinului.Trebuie să învingi singurătatea călătorind, vizitând muzee, vizionând teatre şi ascultând muzică. Nu încerca să-i consolezi tristeţea şi singurătatea lui Ion. Pentru anii ce urmează, deviza ta să fie: Privirea înainte şi cât mai sus! (Platon). Fii pozitivă, cât mai pozitivă, şi gândeşte-te că răsplata ta pe pământ şi dincolo de mormânt este Eugen!

No comments:

Post a Comment