9/04/2012

Tovarăşul Mihalache - celebru escroc sentimental!



...Bărbatul de talie mijlocie, la vreo 30-35 de ani, îmbrăcat modest şi strângând nervos mânerul unei serviete vechi, se îndreptă precipitat spre cabina telefonică aruncând priviri suspicioase în stânga şi-n dreapta. “Alo, Alo! Consiliul sindical?” „Da,” îi răspunse vocea de la celălalt capăt al firului, “consiliul sindical…” “Cu tovarăşul preşedinte, vă rog!” “La telefon! Sunt preşedintele Scurtu!” “Vă vorbeşte tovarăşul Popescu de la Uniunea Generală, Comitetul Director, se aude, tovarăşe Scurtu?” “Se aude, tovarăşe Popescu, vă ascult cu respect!” “Vezi, măi tovarăşe Scurtu, că mâine va sosi la dvs., la Râmnicu Vâlcea, un tovarăş de-al nostru, de la Uniune, Mihalache, Marin Dumitru îl cheamă şi are sarcina concretă să se ocupe de munca şi activitatea culturală pe linie de sindicat!” “O, tovarăşe Popescu, chiar de un asemenea specialist aveam mare nevoie… Vă asigurăm că va fi bine primit şi că-i vom acorda tot sprijinul nostru!”

Tovarăşul Mihalache atârnă receptorul în furcă şi ieşi din cabina telefonică cu un zâmbet perfid în colţul gurii, aruncând o privire triumfătoare către sediul Consiliului Sindical, aflat la nici 150 de metri de cabina telefonică de la care tocmai vorbise în numele Uniunii Generale, Comitetul Director…

A doua zi, la scurt timp după ce trenul de la Bucureşti oprea în gara Râmnicu Vâlcea, tovarăşul Mihalache bătea la uşa Consiliului Sindical, cu un aer de superioritate întipărit pe faţă. Era primit cu multă bună-voinţă de toţi colegii, Cristina, femeia de serviciu, îi pregătise chiar şi o mică gustare care avea să-i prindă foarte bine tovarăşului, având în vedere că vagabondase toată noaptea prin gară şi parcurile oraşului, hămesit şi însetat…

“Noi zicem, tovarăşe Mihalache, ca la început să vizitaţi unităţile care au echipe culturale, cu brigăzi artistice puternice, echipe de dansuri, grupuri vocale şi formaţii de teatru. Dacă doriţi, şi când doriţi, vă putem pune şi maşina la dispoziţie…” “Lasă, tovarăşe Scurtu, problemele de serviciu, o să mă descurc eu… Pe moment mă frământă găsirea unei locuinţe de închiriat!” “Problema e ca şi rezolvată, tovarăşe Mihalache, ne-am gândit şi la treaba asta şi vă rugăm să acceptaţi să locuiţi în camera de oaspeţi… E modestă pentru valoarea dumneavoastră, dar pentru început merge; are baie cu duş, mobilier nou, aragaz, telefon, televizor şi un mic frigider… Vă rugăm, tovarăşe Mihalache, nu ne refuzaţi! Am fi onoraţi să avem lângă noi pe cineva atât de important de la Uniune, de sus, sus de tot! Parcă suntem mai puternici cu dvs. alături de noi…”

La şedinţa de luni, toate echipele au fost anunţate să înceapă pregătirile pentru sărbătoarea zilei de 23 august. “Să ştiţi că tovarăşul Mihalache va veni în control, absolut la toate unităţile,” a spus tovarăşul Scurtu, “aşa că multă atenţie, multă seriozitate şi multă desciplină, s-a înţeles?”
Nici unul dintre controalele făcute nu reuşise să-l mulţumească pe tovarăşul Mihalache, de unde şi reputaţia care i se dusese, aceea de profesionist exigent… În timpul unui astfel de control făcut în timpul unor repetiţii la poştă, tovarăşul Mihalache a ochit-o, însă, pe Lizica, şi chiar în seara aceea i-a declarat dragostea şi i-a propus să se logodească în scurt timp…

Lizica era în al nouălea cer; la urma-urmei, cu o asemenea propunere, venită din partea unei asemenea somităţi, nu te întâlneai în fiecare zi… Numai că nu avea voie să vorbească cu nimeni despre asta; era taina lor, aşa-i spusese tovarăşul Mihalache, care, în altă zi, la un alt control, de data asta la fabrica de mobilă, punea ochii pe Olguţa, de la echipa de dansuri… Aceeaşi strategie: complimente, declaraţii înfocate, mângâieri, toate însă sub semnul discreţiei totale. Urma Narcisa, de la fabrica de piele, vrăjită de vorbele dulci şi de jurămintele şi promisiunile de eternă iubire ale tovarăşului Mihalache, care se dovedea a fi foarte generos în departamentul ăsta…

Nici una dintre ele nu ştia de cealaltă şi fiecare visa la momentul în care va vedea pus, pe invitaţia la nuntă, numele ei alături de cel al tovarăşului. În timpul ăsta, tovarăşul Mihalache era invitat pe la fiecare în parte şi tratat cu mese copioase, băuturi alese şi multă, multă dragoste… Sfântă naivitate a tinereţii!

Într-o zi s-a ivit o dispută între recitatorii de la echipa  poştei. Unii spuneau că Eminescu trebue recitat blând, cu sentiment, ceilalţi că trebuie cu ton ferm, patriotic, convingător! “Tovarăşe Mihalache,” a zis Maria, “arătaţi-le dumneavoastră cum e bine şi care este intonaţia corectă pentru Luceafărul… Poftiţi cartea, lămuriţi-i, să nu se mai certe! “Cobâ… Cobââ… Cobooo..! Măi,” a dat tovarăşul Mihalache cartea la o parte, nervos, “nu am ochelarii la mine… De ce nu sunteţi voi mai atenţi atunci când vă citeşte tovarăşa instructor Maria? Tot eu să vă lămuresc pe toţi? Am atâtea unităţi pe capul meu… Ce m-aş face dacă toţi ar fi ca voi? Gata, să nu mai aud neînţelegeri din astea la repetiţii!”
Hopa! Am descoperit că tovarăşul Mihalache nu ştie să citească…. Am păstrat acest amănunt pentru mine la momentul respectiv, gândindu-mă că o fi ceva legat de sănătate, de centrul vorbirii (cu multe semne de întrebare, însă.). Cum e posibil ca exigentul, pretenţiosul, veşnic nemulţumitul să nu ştie să citească o strofă din Luceafărul?. Din acel moment am devenit mai suspicioasă şi mai neîncrezătoare asupra persoanei tovarăşului Mihalache.

Cu ocazia altei discuţii, câţiva învăţători l-au rugat pe tovarăşul Mihalache să le spună părerea dumnealui despre Coşbuc, Goga şi Topârceanu. “Măi tovarăşi, nu am timp acum, trebuie să plec imediat pe teren!” a pretextat el şi dus a fost, sporind, prin reacţia lui, numărul întrebărilor rămase fără răspuns în ceea ce-l privea. Începusem să-i urmăresc foarte atentă discursurile agramate, comportamentul şi ţinuta care trădau o pregătire de cel mult  3 clase primare.  “Mare parvenit!” am concluzionat, ca pentru mine.
Nimeni nu îndrăznea să-i pună întrebări sau să-l critice pentru inepţiile pe care le debita pe la şedinţe. Vocabularul său era limitat la şabloane pe care nimeni nu le putea acuza sau contesta. “Tovarăşi, noi proletariatul…să ştiţi că clasa muncitoare, tovarăşi şi partidul vor învinge, tovarăşi, că proletariatul, tovarăşi, că noi, tovarăşi, să luptăm tovarăşi!” Bănuielile mele erau mai mult decât întemeiate, dar nu aveam cum să-l descopăr şi să-i arăt adevărata faţă, pentru că, deh, tovarăşul Mihalache era numit de sus, sus de tot şi nimeni nu risca să facă aprecieri negative la adresa lui.

Într-o bună zi, tovarăşul Mihalache lansa o veste trăznet pe piaţa sindicatelor vâlcene… “Fraţilor, mi-a apărut cartea!” “Ce vorbiţi, tovarăşe Mihalache? Aţi scris dvs. o carte care se găseşte în librării?” “Da, fraţilor, da…da… da!” Ce-i drept, în standurile librăriilor exista la momentul acela o carte despre evoluţia învăţământului românesc, scrisă de un anume D. M. Mihalache, dar era o simplă coincidenţă de nume de care tovarăşul profitase cu neruşinare… Au urmat, evident, felicitări, aplauze şi aprecieri referitoare la calitatea cărţii…

Munca culturală se desfăşura bine în toate unităţile, datorită instructorilor şi specialiştilor care se ocupau de pregătirea acestor echipe. Felicitările şi recompensele le primea, fireşte, tovarăşul Mihalache.
La fabrica de sucuri, instructorul de brigadă artistică era tovarăşa Ionica Trandafir. O femeie foarte talentată, cu o pregătire foarte bună, divorţată, care locuia împreună cu fetiţa ei de 9 ani, într-o casă foarte confortabilă, cu alte cuvinte o pradă sigură pentru tovarăşul Mihalache căruia nu i-a luat foarte mult timp să-i intre în graţii, cu metodele sale specifice, de don Juan. “Aşa un soţ şi tată la copil mi-ar trebui,” a gândit femeia, “om, nu glumă: serviciu bun, leafă mare, venit de la centru, ce mai, nu trebuie să-l scap din mână!” Aşa că atunci când relaţia avansase suficient i-a propus să se mute la ea… Prins la înghesuială, tovarăşul Mihalache îşi găsea scăparea, ca de obicei, în munca de teren, o scuză suficient de bună ca să nu-şi onoreze promisiunile. În definitiv nimeni nu putea pune la îndoială activitatea lui oficială…

Ionica, femeie serioasă şi iute de minte, a intrat la bănuieli, mai ales că în prima căsătorie avusese parte de un escroc sentimental, care-i tocase mulţi bănişori şi toate bijutăriile din casă.
“Mămico,” a zis fetiţa Ionicăi la un moment dat, “nenea Mihalache nu mă poate ajuta la nici o lecţie, că nu ştie să citească…” “Cum poţi vorbi aşa de nenea Mihalache, puişor, el va fi curând tăticul tău!” “Mămico, eu nu vreau aşa tătic,” s-a împotrivit copila, “când tu nu eşti acasă nenea cotrobăie peste tot, e om rău, mămico, nenea ăsta!”

Pusă în gardă de copil, Ionica şi-a întins antenele peste tot, dar mai cu seamă la Uniunea Generală a Sindicatelor, la Bucureşti, unde avea un văr, şef-contabil, care era căsătorit cu secretara tovarăşului preşedinte şi avea să afle că nimeni de la Centru nu avea cunoştinţă de vreun tovarăş Mihalache, activist pe linie sindicală…
Femeia nu ştia ce să mai creadă, dar continua să se informeze pe toate căile. Paznicul de la liceul central, o cunoştinţă de-a ei, i-a spus, la un moment dat: “Uite, dragă, la noi, în Ardeal, în secuime, a fost unul cu numele Mihalache care începuse să se dea mare, că e de la centru, că e de la Bucureşti şi alte minciuni. Ungurii noştri l-au mirosit că este escroc. Când i-au cerut actele, şarlatanul avea o foaie murdară cu nişte mâzgâlituri, spunând că toate actele i-au fost furate la revoluţie, plus toţi banii care-i avea atunci asupra lui…”

Atât i-a trebuit Ionicăi. Cu aceste informaţii proaspete s-a dus drept la sindicat, la tovarăşul preşedinte Scurtu şi l-a rugat să-i arate ce acte are Mihalache că ea intenţionează să se mărite cu el. “Ionico,” a zis omul, “el nu are la noi nici un act. A declarat că în timpul revoluţiei, într-o încăierare cu duşmanii, i s-au furat toate actele. Este în aşteptare să i le refacă la centru acolo sus, sus de unde a venit el…” “Aha,” a gândit Ionica, lămurită de acuma, “să ştii că este acelaşi Mihalache care umblă să tulbure sindicatele şi prin secuime… Bine că m-a ferit Dumnezeu şi de al doilea escroc!” Şi fără să spună vreun cuvânt s-a dus ca glonţul direct la redacţia ziarului Secera şi Ciocanul. Intrigat de povestea Ionicăi, directorul ziarului şi-a trimis reporterii să investigheze mai departe şi, după cercetări amănunţite, situaţia devenea clară, în toată grozăvia ei. La toate întreprinderile şi unităţile din oraş fuseseră găsite câte 2-3 fete cărora Mihalache le făcuse declaraţii de dragoste şi propuneri de căsătorie. După legea lui Gaddafi ar fi trebuit să aibă 20 de neveste… Mihalache împrumuta şi bani de la fete, sub pretext că vor fi investiţi în organizarea petrecerii de nuntă.

“Tovarăşe preşedinte Scurtu, cum de l-aţi primit pe Mihalache să activeze la dvs. fără să-i faceţi o verificare amănunţită?” “Păi, tovarăşe redactor,” a răspuns tovarăşul Scurtu, vizibil încurcat, “să vă spun cum s-au petrecut lucrurile: am fost sunat de tovarăşul Popescu, de la Uniunea Generală a Sindicatelor, care m-a anunţat că va veni, aici, la noi, tovarăşul Mihalache, să se ocupe de munca culturală a Consiliului Raional” “Ce Popescu, care Popescu,” s-a mirat redactorul, “dumneata nu ştii că preşedintele Uniunii se numeşte Udrescu? Unde ţi-a fost vigilenţa, tovarăşe Scurtu? Cum ai aplicat lupta de clasă, tovarăşe Scurtu? Dacă acest Mihalache o fi vorbit de la vreun telefon public şi s-a recomandat Popescu, de la Uniunea Naţională? Nu cumva acest Mihalache se ocupă şi de ceva spionaj? Vă aşteaptă zile grele, tovarăşe Scurtu,” a continuat redactorul, “noi am informat deja Uniunea Generală şi chiar mâine va sosi juristul să cerceteze şi să analizeze tărăşenia asta de la Vâlcea! Dacă toate plângerile şi sesizările se vor dovedi adevărate, multe capete vor zbura care încotro!”

Ionica s-a hotărât să meargă până la capăt cu această poveste, aşa că s-a prezentat la miliţie şi a depus toate declaraţiile în legătură cu celebrul Mihalache, cuceritor de fete tinere, la care le cerea bani cu împrumut, sub diferite pretexte.
Tărăboiul de la Vâlcea s-a întins fulgerător peste graniţele judeţului. Cercetările mergeau în paralel, ale Miliţiei şi ale Uniunii Sindicatelor. Spre finalizarea dosarului s-a prezentat la miliţie un bătrânel, cu figură distinsă de intelectual şi s-a recomandat D. M. Mihalache, profesor, academician, autorul cărţii privind învăţământul românesc. Acest profesor auzise că un escroc, şarlatan şi impostor s-a substituit autorului şi cerea să fie demascat în faţa opiniei publice şi pedepsit exemplar. Mihalache a fost, deci, chemat şi reţinut la miliţie pentru cercetări şi declaraţii.

Investigarea lui a scos la suprafaţă faptele incredibile practicate de acest escroc, cu mintea lui ascuţită, de infractor. S-a dovedit a fi de lângă Strehaia, dintr-o comună foarte brunetă! Odată finalizat dosarul, s-a stabilit şi ziua marelui şi senzaţionalului proces! D. M. Mihalache - escroc şi cuceritor sentimental!.
…Memorabilă acea zi de marţi 23 (cu trei ceasuri rele)! Sala de judecată a tribunalului tixită şi neîncăpătoare. Afară – lume, în jurul tribunalului – curioşi dornici de senzaţii tari şi gură-cască câţi doriţi. Tovarăşul Scurtu reprezinta conducerea Consiliului Sindical Vâlcea. De la Bucureşti participa tovarăşul jurist şef. Acuzarea era formată din peste 17 fete, în frunte cu tovarăşa Ionica. Ciudat era că unele dintre fete nici măcar nu se cunoşteau între ele, fiind din alte unităţi, iar cele care se cunoşteau nu bănuiau că sunt iubitele aceluiaşi mare amorez. În timpul procesului se apropiau de boxa lui Mihalache, adresându-i cuvinte josnice de ocară şi blesteme pline de ură şi dezgust.

Ionica a avut curajul şi s-a apropiat de el, urându-i şedere îndelungată la puşcărie, că el i-a tocat toţi banii. La puşcărie pe vecie! strigau şi fetele.
Târziu, după orele prânzului, s-a dat şi verdictul de către judecători. Nouă ani puşcărie cu detenţie şi trei ani muncă la canal! Onorat de miliţieni, a fost condus la dubă în uralele, blestemele şi huiduelile celor pe care le-a escrocat. Tovarăşul preşedinte Scurtu, care fusese acuzat pe tot parcursul procesului, s-a retras cu tot colectivul şi cu tovarăşul jurist la sediul sindicatelor. “Am primit dispoziţie de la Uniune să vă înmânez la fiecare ordinul de eliberare din funcţie,” a zis juristul, “iar dumneata, tovarăşe Scurtu, ai fost exclus  din rândul membrilor de sindicat. Începând cu data de luni, nu mai aveţi ce căuta în acest sediu! Până sâmbătă aveţi destul timp să vă faceţi lichidarea! Vă salut!”, a mai zis el, dar, când să plece, pe uşă intra o fiinţă parcă ruptă din altă lume.
 Şocaţi de această apariţie, se întrebau cu toţii cine e şi ce are ea în legătura, traista sau desaga pe care o ţinea în braţe. Femeia, slabă, numai pielea şi osul, foarte bronzată, le-a spus că e copilul care a adormit în braţele ei. “Bine, bine, şi de ce ne cauţi pe noi? Cu ce te putem ajuta?”

“Nu am venit după cerşit, domne’!” a răspuns femeia, cu obidă. “Eu îmi caut soţul care m-a lăsat gravidă şi nu s-a mai întors. A zis că pleacă în Deltă, la lipoveni, să se facă pescar… Mai zicea că va primi leafă mare şi câte o găleată de peşte în fiecare săptămână. De atunci nu s-a mai întors, mânca-l-ar ciorile de prăpădit! A promis că după ce nasc o să ne cununăm! Nu l-ar răbda sfânta marţi de astăzi! Banditu’ a mai lăsat o femeie cu 2 copii pe la Segarcea; zicea că e o stricată şi de aia a lăsat-o!” “Noi te înţelegem, dar spune-ne cum se numea soţul acesta al dumitale?”
“Mihalache, domne’, arză-l-ar focu’ să-l arză, că m-a amăgit şi i-am dat bănişorii care-i aveam strânşi cu sudoare de la culesul viilor şi porumbului! După ce am născut am căutat-o pe mumă-sa şi i-am spus tot. Ce credeţi că mi-a făcut? M-a spurcat cu tot neamul meu, m-a măscărit ca pe o albie de porci şi m-a dat afară cu bălăcăreli şi ameninţări! Un om din gara Piatra-Olt când mi-a auzit povestea, mi-a spus să-l caut la Vâlcea că a auzit de aşa un nume prin oraşu ăsta, şef mare cu funcţie… Nenorocitu’, s-o fi dat drept şef, că nici nu ştia bine literele da’ ştia să se prefacă de credeai că are şcoală de învăţător! Aşa m-a vrăjit, m-a ameţit şi m-a tulburat de a făcut din mine cum mă vedeţi! Pe mine mă cheamă Cireaşa Zongor, dar el mă alinta Cireşica, până mi-a sucit minţile. Vedeţi? Să nu-l rabde Dumnezeu să facă şi cu alte fete ce a făcut cu mine, ucigă-l toaca de tâlhar şi de bandit! Vă rog să mă iertaţi că v-am deranjat cu povestea despre neisprăvitu’ care mi-a zdrobit viaţa!”
Cireşica avea să afle, cu uimire şi durere, adevărul despre Mihalache al ei. Nimerise chiar în locul în care făcuse multe victime. Plină de atâta amărăciune şi deznădejde, Cireşica s-a uitat în braţele ei şi l-a descoperit pe Zambilică cu chip de înger, care a mişcat din picioruşe şi mânuţe lipindu-se de sânul mamei. “Un semn ceresc… Doamne! Am de ce şi pentru ce să trăeisc! Câtă lumină, cât e de frumoasă viaţa… Nu meriţi tu, Mihalache, să te mai caut şi să plâng după tine, prăpăditule! Câtă putere şi câtă încredere mi-ai dat Tu, Doamne, în clipa asta! Miracol; miracol adevărat!” “Încă o dovadă în plus, tovarăşe Scurtu, despre lipsa dumitale de vigilenţă?” a comentat tovarăşul jurist de la Uniune.

Au trecut anii, Cireşica cu Zongorică s-au aşezat la casa lor, prin muncă, cinste şi credinţă. “Mămucă, eu de nu am avut niciodată  tătuc, cum au copiii ceilalţi?” a întrebat Zongorică într-o bună zi. “Ba ai avut, dragu’ mamei, dar a murit în război şi l-a luat Doamne-Doamne la el. Deşi nu sunt sigură dacă Doamne-Doamne sau Scaraoţchi…” a adăugat femeia, cu humor. “Da’ Scaraoţchi cine e, mămucă?” “E un nene foarte rău, dragul mamei, care a plecat peste mări şi ţări şi a murit acolo. Noi am rămas numai cu Doamne-Doamne, care-i ajută pe toţi care muncesc cinstit şi vor să ajungă şefi mari!” “Mămico, eu o să muncesc foarte mult ca să ajung cel mai mare şef peste toţi oamenii!” “Bine, dragul mamei, aşa să faci!”

Târziu, peste ani şi ani, cineva l-a văzut pe tovarăşul Scurtu, care muncea necalificat, cărând saci de cereale la moara veche din Drăgoeşti-Vâlcea. Timpul nu a stat pe loc nici pentru Zongorică: A pornit în viaţă hotărât să muncească, să înveţe şi să lupte pentru a ajunge şef mare peste oameni. Incredibil, dar adevărat! Zongor este preşedinte de sindicat în oraşul Segarcea, apreciat, onorat şi stimat de toată lumea. Cireşica, o mamă liniştită şi mulţumită de fiul său, visează la ziua fericită când Zongor se va căsători. Vor veni pe lume nepoţi şi strănepoţi care vor forma o familie plină de blândeţe şi înţelepciune din partea bunicii lor.

Peste alţi ani, în faţa bisericii din Segarcea, un bătrân slab, încovoiat şi neîngrijit, cerşea pomană… “Măi Mihalache, tot singur trăieşti, mă? Ce ai făcut la puşcărie de ţi-au dublat anii de detenţie?” Cireşica, sprijinită de un gard, cu doi nepoţi de mână, a auzit toată conversaţia… Oare această epavă să fie fălosul, mândrul, încrezutul şi cuceritorul Mihalache? Nu l-a mai blestemat, a cuprins-o o milă şi un sentiment de iertare. Le-a dat câte 5 lei la cei doi copii şi i-a învăţat să-i dăruiască moşului. Copii, fericiţi aşa au făcut! Fericită a fost şi Cireaşa că a putut să răsplătească cu “bine” tot răul pe care i l-a făcut Mihalache! Câtă generozitate şi mărinimie în sufletul acestei femei, Cireaşa!

…Un dangăt scurt de clopot anunţa înmormântarea unui bătrân transportat la cimitir cu o căruţă de la grajdul colhozului. Pe o cruce simplă, de scândură, scria M. D. Mihalache
“Dumnezeu să-l ierte” a zis şi Cireaşa, care l-a iubit, l-a urât şi l-a iertat.

No comments:

Post a Comment