2/22/2012

O lecţie frumoasă, de la doi ciobani!

Trenul personal Sibiu-Şibot. În compartiment au urcat doi ciobani, care s-au aşezat cu sfială şi respect pe canapeaua liberă. Au scos apoi traistele de la gât, le-au aşezat lângă ei, punând şi pălăriile peste ele. 
Uşor, uşor, am intrat în vorbă. Mi-au povestit multe lucruri interesante de la ţară, dar mai cu seamă despre stâna lor şi despre oi. Le-am acordat toată atenţia, cu înţelegere şi cu multă blândeţe.

- Măi Văsălie, nu-i voie mă să duhăneşti în faţa unei doamne! Poate dumneaei nu suportă fumul. Se vede că e femeie cu carte.
- Taci, mă, taci, că oi mere afară!
Cu graiul lor ardelenesc, deveneau din ce în ce mai simpatici.
- Dumneavoastră până unde mergeţi, în ce haltă coborâţi? Noi ne coborâm mai ‘nainte cu două staţii de Blandiana! Acolo ne aşteaptă un şogor de-a nost’, care are nişte oi de vânzare. Poate om face târgu’ cu el…
- Ştiţi cumva, până la Şibot mai sunt multe staţii? întreb eu. După cum văd, cunoaşteţi bine locurile pe aici!
- Doamnă dragă, ascultaţi bine ce vă spunem! După două staţii coborâm noi, urmează apoi staţia Blandiana. Dumneavoastră vă daţi jos la prima după staţia Blandiana!
- Mulţumesc frumos de informaţii, vă doresc sănătate şi succes în afacerea cu oile!
 - Doamnă, staţi puţin să vă întrebăm ceva… Dumneavoastră aţi auzit de Ana Blandiana? Să ştiţi că e şogoriţa (verişoara) noastră. E chiar de aici, din Blandiana. E născută pe numele de Coman Otilia; după ce a devenit tare învăţată şi-o luat numele de Blandiana, după satu’ nost. Ana noastră o învăţat tare multe şcoli! O fo’ şi la Cluj, unde a avut învăţători tare deştepţi. Vorbeau oamenii, la noi în sat, că scria, la şcoala aceea de la Cluj, poveşti, poezii şi multe întâmplări din lume. Iosif a lui Crişu s-o jurat pe mumă-sa că a văzut în magazinul mare din Sibiu cărţi scrise de Ana noastră, de-i zice Blandiana. Să ştiţi doamnă dragă, că ea o fo’ fată frumoasă. Tot Iosif ne-a spus că s-o măritat cu-n fecior tare, tare fain. Şi el scrie cărţi faine şi interesante! Miniştrii cei mari i-au chemat la Bucureşti, să lucreze acolo. Au serviciu la o universitate mare de-i zice, parcă, Academia de Scris… Pe bărbatul Anei îl cheamă Romulus Rusan, tot ardelean de-a nost!
- Şi ce credeţi, doamnă? Şi domnul Rusan o băgat multe cărţi de ale lui în magazinul “Universal” din Alba-Iulia! Se vând ca pâinea caldă. Copiii se grăbesc să cumpere tot ce scrie Rusan şi Blandiana lui! Veta lui Mureşan ne-o spus că Blandiana şi Romulus al ei s-au umplut de bani cu vânzarea cărţilor. Se aude că bagă bani mulţi într-un muzău, tomnai la Sighet!  Văsălie, şogoru’ nost, zice că ei n-au ce face cu banii şi-i dau pe toţi la şcoli, biserici şi spitale. Când vine Ana cu bărbatu-său pe la noi prin sat, oamenii o primesc ca pe o regină. Ne bucurăm când o vedem pe la televizie! Să ştiţi că Ana şi Romulus al ei au fost şi prin alte ţări, iar străinii i-au felicitat când au văzut că ce deştepţi sunt, şi ce cărţi faine scriu amândoi! Domnul Romulus  a scris o carte în care arată cuvânt cu cuvânt tot ce a văzut în America. Să te minunezi nu alta!

Gata, a sosit trenul! Ne-am luat rămas bun încă odată. Le-am mulţumit pentru bogăţia de informaţii despre Ana Blandiana şi despre mândria lor de a fi contemporani şi consăteni cu Ana Blandiana. Am citit în sufletul ciobanilor sentimentul de patriotism local. Erau mândri şi fericiţi să vorbească de Ana Blandiana. Erau entuziasmaţi şi plini de patriotism. Foarte bucuroşi că m-au lămurit şi m-au convins că Ana Blandiana a plecat de la ei din sat şi a ajuns cea mai mare scriitoare din ţară.
Ce frumoasă călătorie! Ce oameni minunaţi am cunoscut! Ce lucruri, minunate şi folositoare am învăţat de la ei. Lupta lor, ajutaţi de câini, împotriva lupilor care veneau la stână după oi… Viaţa lor parcă era deprinsă dintr-o împletire perfectă a celor zece porunci creştine. Traiul în plină natură, pe vârful munţilor, i-a păstrat mai curaţi, mai cinstiţi, mai darnici şi altruişti, în faţa lui Dumnezeu. Poate că aşa ar trebui să fim toţi românii. Să ne iubim mai mult ţara şi oamenii de valoare.

Mai multă preţuire, mai mult respect şi consideraţie pentru scriitorii din oraşul nostru, Râmnicu Vâlcea, care ne-au făcut multă cinste şi onoare. Ion Barbu, cunoscut şi apreciat de Uniunea Scriitorilor în ţară şi peste hotare. Tot vâlcean este şi Doru Moţoc, care s-a evidenţiat ca scriitor, ca dramaturg şi poet, precum şi alţii. Am înţeles că datoria noastră de români şi patrioţi este să nu uităm de valorile noastre naţionale.

Lecţia  de patriotism a celor doi ciobani mi-au trezit sentimentele curate de a nu uita că avem o ţară, un popor şi oameni minunaţi, de care să fim mândri.
Călătoria mea cu cei doi ciobani o păstrez ca pe o amintire preţioasă. Cu asemenea oameni merită să ne mândrim. Din scurta mea povestire, poate reuşesc să trezesc pe mulţi contemporani la sentimente mai patriotice. Cine suntem, de unde ne tragem? Şi de a nu uita limba şi graiul şi valorile  care merită preţuite…

No comments:

Post a Comment