2/21/2012

Balul Mărţişorului sau "Tu nu ai ce căuta acolo!"

 …Se apropia 1 martie şi obişnuitul Bal al Mărţişorului, organizat la Palatul Culturii dar, spre deosebire de alte dăţi, în anul acela fusese anunţată prezenţa lui Gică Petrescu şi a Margaretei Pâslaru. Era o fierbere generală: doamnele şi domnişoarele plănuiau sau pregăteau rochii speciale, în concordanţă cu amplitudinea evenimentului; domnii îşi periau costumele elegante, ori vânau după stofe bune şi croitori de încredere.

Mă pregătisem la rându-mi, însă îmi păstrasem o suficientă doză de luciditate şi de reticenţă ca să nu mă ambalez prea mult. Aşa că, în seara dinainte de bal, la plecarea de la serviciu, le-am urat colegelor mele odihnă plăcută, o seară frumoasă şi să ne vedem sănătoase a doua zi, la bal.
          “Ce treabă ai tu acolo?” a sărit şefa mea, ca arsă, “balul e organizat de Judeţeana de Partid, numai pentru ai noştri... Te-ai uitat pe grafic? Mâine seară eşti de pază pe unitate! Vii de dimineaţă, program normal, ai liber după-amiază, iar mâine seară te prezinţi la datorie, conform graficului! Ai înţeles?”
          Am înţeles, uitasem că sunt născută la Soroca. “Aaaa, uitasem... Vezi că a venit o adresă de la Bucureşti, un fel de chestionar cu 17 întrebări, e în mapa mea, pe birou. Tot o să stai degeaba mâine noapte, studiază, analizează, poate o să găseşti vreun răspuns-două…Poimâine trebuie să trimitem chestionarul înapoi, la Minister, la Bucureşti şi nu am timp de asta acum, nu-mi văd capul de treburi!”
          “Mă descurc eu cumva!” am zis, mai mult pentru mine, în timp ce tovarăşa şefă dispărea, suveran, pe uşă.

          Seara balului mă găsea, deci, la birou, cu adresa venită de la Bucureşti în faţă, încercând din răsputeri să ignor grupurile şi perechile elegante care se revărsau, valuri-valuri, către Palatul de Cultură şi muzica divină a lui Strauss, cântată de orchestra armatei… Mă resemnasem, însă; intrarea la bal se făcea pe bază de carnet de partid, ori eu aşa ceva nu avusesem niciodată şi era puţin probabil să mi se înmâneze vreunul în viitorul apropiat. M-am întors, aşadar, la sarcina trasată de tovarăşa şefă, respectiv circulara de la Bucureşti şi câteva ore mai târziu chestionarul respectiv era completat ca la carte, cu răspunsuri la obiect, bine fundamentate şi documentate. Poate că nu aveam eu cultură politică şi nu eram familiarizată cu ierarhia de partid şi de sindicat, dar meseria mi-o cunoşteam la perfecţie!

          Trecuseră cîteva zile de la bal, când tovarăşa şefă îşi făcea apariţia furtunos în birou: “Parcă te-am rugat să te uiţi peste circulara de la Bucureşti, ce ai făcut?”
          “Am rezolvat-o, mai rămâne să o bateţi la maşină şi s-o expediaţi la Bucureşti. După ce o verificaţi în prealabil, bineînţeles…” am zis, anticipându-i reacţia.
          A mârâit ceva neinteligibil, a studiat adresa cu ochi de expertă, a dat din cap a aprobare reţinută, mda, bunişoară, după care mi-a ordonat să i-o pun la ea pe birou. “Las-o aici, văd eu ce fac!” a mai zis ea, probabil ca să nu-mi dea satisfacţia lucrului bine făcut.
           A doua zi lucrarea era bătută la maşină şi expediată la Bucureşti, fără ca dactilografa să fi schimbat o virgulă, măcar… Iar alte câteva zile mai târziu, însăşi doamna Mocanu, de la Minister, o suna pe tovarăşa şefă să o felicite pentru lucrarea bine documentată. Cât despre mine… nu m-am ales nici măcar cu un cuvânt de mulţumire.

          Îmi părea, însă, mult prea frumoasă viaţa ca să mi-o amărăsc cu detalii meschine şi îmi găsisem propriul meu refugiu în lectură (mă fascinau poveştile despre copii şi animale) şi scris. Mi-am exploatat pasiunea mea pentru literatura de orice fel compunând texte pentru brigăzi artistice şi echipe culturale, texte care s-au dovedit a fi, în cele din urmă, foarte apreciate şi gustate.

          “Ascultă,” s-a stropşit la mine tovarăşa şefă, “tu ai impresia că sunt servitoarea ta?”
          “Şefa, vă jur că habar nu am despre ce e vorba…” am răspuns, complet perplecsă.
          “De ce nu ai venit azi la şedinţa din Sala Mare a Sindicatelor?”
          “Nu am ştiut că se ţine vreo şedinţă, nu m-a anunţat nimeni…”
          “Cum, nu te-a anunţat Şerban?”, s-a mirat ea.
          “Nici nu l-am văzut la faţă pe ziua de azi!”, am răspuns, în timp ce tot felul de scenarii sumbre mi se desfăşurau în minte.
          “Stai că-ţi fac eu rezumatul… Toţi preşedinţii de sindicat erau acolo, împreună cu responsabilii lor culturali, numai eu singură pentru că tu – nicăieri... Mă rog, ”a întrerupt ea şirul poveştii, “ce mari acte de cultură ai făcut dumneata de te lăudau acolo cu toţii? Însuşi tovarăşul Rusu, de la Uniune, ţi-a semnat diplomele de onoare…”
          “Cine ştie, aşa o fi apreciat dumnealui…”, am zis eu, timid şi precaut, realizând brusc despre ce era vorba.
          “De patru ori m-au chemat la masa prezidiului, taman din fundul sălii, ca să-ţi ridic dumitale diplomele de onoare... De patru ori!” a insistat ea, de parcă numărul patru avea o conotaţie magică. “Pentru cel mai bun text, pentru cea mai bună interpretare, pentru recitatori, pentru cel mai bun instructor…Aşa nu se mai poate,” a exclamat ea, ca trezită dintr-un vis urât, “trebuie să găsim neapărat un tovarăş membru de partid capabil să facă munca asta culturală, dumneata nu ai pregătirea necesară pentru educaţia socialistă!”         
“Şi te rog” şi-a continuat ea discursul furibund, “să nu-ţi mai bagi nasul unde nu-ţi fierbe oala… Aud că te duci pe la copiii sindicaliştilor şi le dai tot felul de broşurele cu jocuri, cu viaţa animalelor şi alte asemenea chestii fără importanţă. Nu le trebuie aşa ceva, înţelegi? Avem preţioasa literatură sovietică, să facă bine şi să studieze viaţa marilor dascăli de la Răsărit… Ia-ţi acum diplomele şi fă ce-i şti cu ele, să nu le mai văd, pentru mine are valoare numai munca tovarăşilor de nădejde, membri de partid!”
          Mi-am reprimat satisfacţia interioară, pe de-o parte pentru că tovarăşa şefă era deja în culmea sfintei mânii proletare, iar pe de cealaltă parte pentru că eram dureros de conştientă că noi, ăştia care aveam realizări în afara cercului select al membrilor de partid, vom fi consideraţi întotdeauna nişte paria...

          Cinismul şi meschinăriile acestor tovarăşi nu reuşiseră nicidecum să îngenuncheze caracterele tari şi, dincolo de toate aceste episoade semnificative pentru o epocă a întunericului proletar, istoria (ori poate soarta) avea propriu-i mecanism de echilibrare a balanţei. Aşa se face că într-o singură zi, în acea ZI, toate barierele impuse de ei aveau să se prăbuşească, scaunele lor săreau din cuie iar sistemul lor construit pe ură se făcea praf şi pulbere.
          Momentul Revoluţiei avea să-i prindă pe tovarăşi pe picior greşit şi, odată cu ei şi pe şefa mea, care a mai sperat, până în ultimul ceas, că vor reuşi ai lor să stăvilească furia duşmanului de clasă. Alfel, şi ea, şi ceilalţi tovarăşi pluteau într-o mare de confuzie, nefiind în clar cu ceea ce se petrecea în jurul lor.
          În acea seară, la terminarea programului, mă îndreptam spre fişet să-mi iau haina şi să plec acasă. Am deschis uşa şi, în momentul acela, pământul mi-a fugit de sub picioare şi camera a început să se învârtească cu mine: haina mea de astrahan era tăiată cu lama, de la guler până-n poale. Nu ştiu când am ajuns la tovarăşa şefă, ştiu numai că atunci când i-am spus ce s-a întâmplat tremuram toată de supărare şi de disperare.
         
“Cum s-a putut întâmpla aşa ceva, şefa?” am întrebat, aproape plângând, “haina era pusă la dumneavoastră în fişet, cine a îndrăznit să umble la încuietoare ca să-mi facă  rău?”
          “Ştii ce,” a replicat ea, cu răceală, “ia mai lasă-mă dracului în pace cu paltonul tău! Toată judeţeana de partid e în fierbere, ne confruntăm cu probleme grave şi ţie îţi arde de zdreanţa ta de astrahan. Du-te de aici, nu vezi că am treabă?”

          Cumva am ajuns la biserică, nu ştiu cât să fi stat acolo, nu-mi amintesc când am ajuns acasă şi când am adormit. Îmi aduc aminte, însă, visul pe care l-am avut şi care m-a purtat într-o lume de basm, cu îngeri, cu flori şi alei străjuite de pomi încărcaţi cu fructe…
          Premoniţie, probabil, pentru că a doua zi dimineaţă, când am ajuns la servici, m-am trezit transportată într-o altă lume, o lume a bucuriei, prieteniei şi democraţiei, o lume în care respiram cu nesaţ aerul proaspăt al libertăţii. Am fost întâmpinată cu căldură şi încredere, mi-am auzit cuvinte de apreciere pe care nu credeam că le voi auzi vreodată. “Eu, dragilor, am rămas aceeaşi,” am zis când mi-am mai revenit din emoţie, “cu voi, însă, ce s-a întâmplat?” “Nu s-a întâmplat absolut nimic” mi-a răspuns cineva “am rămas aceiaşi şi noi, numai că de data asta putem să-i apreciem liber pe cei ce merită, nu mai suntem obligaţi să ridicăm osanale secretarei, preşedintei, directorului ori celor de la judeţeană! Tu ai rămas cea mai bună colegă a noastră şi o şefă adevărată!”

          Trecuseră zile bune şi încă nu aveam veşti despre foştii noştri şefi; parcă-i înghiţise pământul! Nici nu le duceam dorul, de altfel, activitatea lor fusese preluată din mers de oameni capabili, care cunoşteau meserie. Abia după ce apele s-au mai limpezit şi lucrurile intraseră în normalitate, au început să apară şi tovarăşii, toţi spăşiţi şi numai miere, dornici să presteze orice fel de muncă, numai să fie primiţi înapoi în colectivul nostru. Probabil că nu se aşteptau la primirea pe care aveam să le o fac; nu am făcut nici o aluzie la vremea şefiei lor, i-am tratat civilizat, cu maximă înţelegere, omenie şi toleranţă şi cred că asta a fost răzbunarea mea supremă: le-am demonstrat că dintotdeauna şi întotdeauna am fost şi voi fi un om mai bun ca ei toţi la un loc.

          Privind retrospectiv, acesta a fost stigmatul meu: eram născută la Soroca şi am fost nevoită să duc această cruce, dacă o pot numi aşa, până în ziua eliberării. Reuşeam, însă, să le demonstrez că se poate trăi şi munci şi altfel: într-un climat de respect şi amabilitate. Nu, nu mă schimbasem de loc, rămăsesem aceeaşi: echidistantă şi imparţială. În ceea ce priveşte pe tovarăşii şefi, toată această atitudine a mea, strict profesională, a fost de natură să-i bulverseze multă vreme; nu-şi puteau explica sub nici o formă cum de eu nu adusesem niciodată în discuţie persecuţiile şi teroarea pe care le îndurasem sub conducerea lor luminată, ca să-mi câştig o bucată de pâine…

          Dar… viaţa este mult prea scurtă pentru a ne-o irosi cu analize şi întrebări inutile. Personal cred că cea mai frumoasă zi din viaţa noastră este aceea în care găsim înţelepciunea şi puterea de a ierta, de a ne despovăra, de a ne uşura şi simplifica propria noastră existenţă. Să lăsăm, deci, istoricilor misiunea de a descoperi dedesubturile evenimentelor şi mişcărilor politice…

          Pentru că, în cele din urmă: Omul e o taină/Viaţa e un vis/Numai sufletelor blânde/Cerul e deschis!

No comments:

Post a Comment